Pääministeri Sipilä esitti 1,5 vuotta sitten, että hyvätuloiset yritysjohtajatkin osallistuisivat ”Suomi-talkoisiin” leikkaamalla vapaaehtoisesti palkkojaan esim. 5% (linkki nro. 2). Ja ei toki rahallisesti, vaan ”pidentämällä työaikaansa”.

Kohtuuden viesti on Sipilän mukaan osoitettu niille, joilla ei ole työaikaa ja jotka itse päättävät omista eduistaan.

Sen jälkeen on leikattu kaikilta muilta paitsi hyvätuloisilta. Työttömiä laitatetaan pakkotyöhön, eläkeläisiltä ja vähävaraisilta leikataan. Jos valtio leikkaa, annetaan edes hieman tilalle?

VIIDAKKORUMPU NÄYTTÄÄ MALLIA

Joulun kunniaksi Viidakkorummun johtoryhmä teki päätöksen, jolla leikkaamme joulukuun palkastamme puolet, eli -50% pois.

Olemme pystyneet maksamaan itsellemme jo pitkään 1500€ kuukausipalkkaa, josta käteen jää n. 1100€-1200€ kuukaudessa. Joulukuussa maksamme siis itsellemme vain 750€ kuukausipalkat ja lahjoitamme ylijäävän puolikkaan.

Meille se on toki helpompaa, koska palkkamme on jo valmiiksi alle puolet Suomen mediaanikuukausiansioista (3153€). Ja siten puolet palkastamme on niin pieni osa, ettei sillä voi edes itseään tuhota.

fullsizerender_15

Ymmärrämme, että suuremmista tuloista osuus nousee helposti niin isoksi, ettei siitä voi muille antaa.

Esim. suurimman johtajan kuukausiansioista (6 560 000/12) 546 667€ jo viiden prosentin osuus on niin huima (27 333€), ettei siitä raaski välttämättä muille jakaa.

Siispä pitää luottaa Suomen mikro-, pakko- ja yksinyrittäjiin. Heiltä likenee helposti Suomitalkoisiin jo YEL-sakkojen kautta ja ns. tuhkapesä -analogiaa seuraamalla pienistä tuloista lahjoittaminen on yksilötasolla aidosti niin pientä, ettei se enää tunnu lahjoittajan kukkarossa. Mutta sydäntä sekin kasvattaa.

Taustaa

Ok, kaikkiin ongelmiin on olemassa ratkaisu, joka on yksinkertainen, selkeä, ja väärin. Vanhan pääministerin vanha ehdotus ei ottanut huomioon, no ensinnäkään sitä, että verotulojen lasku, niin sitä, että mitä enemmän on palkkaa niin sitä enemmän on menetettävää. Filosofi Karl Pilkington sanoi jo aikoinaan (Irakin II sodan aikoihin) että varakkaampi väestö selvästi vastustaa sotaa enemmän, koska heillä on enemmän menetettävää.

Joten jos haluaa antaa muille, niin parempi vaihtoehto on olla ainakin vähän köyhä.

Me emme siis missään tapauksessa tee tätä tempausta näpäyttääksemme niitä vähän parempituloisia siitä, että he eivät lähteneet mukaan selkeästi köyhien puolella olevan pääministerin ideaan. Me haluamme vain auttaa ottamaan huomioon ihmisiä, jotka ihan omaa syytään joutuvat nyt leikkuriin. Me kaikki teemme virheitä, ja köyhiä saa auttaa, vaikka he eivät saakaan aikaiseksi rahaa.

Varakkuus on nimittäin raskasta. Jos antaa liikaa pois, niin voi joutua ihan perkeelliseen köyhtymiskierteeseen, josta ei pääse ulos ilman että siirtää verotettavaa varallisuutta turvaan Maapallon kauniimpaan osaan.

Joten me tullaan vastaan. Ei me kuitenkaan mihinkään järkevään jouluna rahoja käytettäisi, lähinnä lyhennettäisiin elinajanodotustamme, mistä tietysti olisi pitkällä tähtäimellä taloudellista hyötyä. Mutta tässä kvartaalissa eletään, ja kuka sitä rikkaiden häntää nostaisi paremmin kuin wannabe-rikas. Joten puolet ja pulinat pois, näillä mennään.

Niinpä:

Loput, noin 290 euroa, sijoitamme juoma- ja ruokahankintoihin, jotka eivät kuulu teille, mutta pääasiassa lyhentävät elinajanodotustamme, josta on yhteiskunnalle tulevaisuudessa hyötyä noin tunnin vanhustenhoidon verran.

Toivotamme siis hyvää 1. adventtia ja anteliasta hyvän mielen Joulua ihan kaikille.

Saa jakaa.

Jari ja Rani, VIIDAKKORUMPU

fullsizerender_14

0 replies

Kommentoi.

Osallistu ja kommentoi.
Olemme kiitollisia kommenteista.

Kommentoi.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.