On tämä kummallinen ala. Olemme alkuvuonna olleet mukana viidessä tarjouskisassa, joista voitimme kolme ja hävisimme kaksi. Osasta olen kuullut myös muiden tarjoukset. Yhdessä kysyttiin logon parannusta, uutta graafista ulkonäköä ja verkkosivuston taittoa. Tuo kombinaatio lieneekin yleisin pyyntö. Mutta hinta:

Hintahaitarit ovat olleet mm. 5 000 eurosta 28 500 euroon! Yli 500% ero, samasta työstä!

Ja kun kuulin tarjooman. Esim. yhden miehen pulju, jolla ”serverikone” makuuhuoneen nurkassa. Sinne koneeseen sitten oli tarkoitus asiakkaan sivusto laittaa ”tietoa turvaan”. Ja toisessa päässä on yleensä pääkaupunkiseudulta sellainen ”no jos saadaan, saadaan ainakin kunnon hinta” -tyyppinen ratkaisu.

Ostaminen on tärkeä taito

Monessa kisassa huomaa sen, että ostajalla ei ole taitoa, tai se on 20 vuotta vanhaa.

On hyvin vaikeaa pelkän tarjouksen mukana selittää työlle elintärkeitä asioita rautalankana. Tarjouksesta tulee pamfletti.

Toinen hyvin outo kuvio on edelleen se, että mainostoimisto suunnittelee sivut ja jopa leiskaa ne 58 näkymää, joista sitten meidänlaisen toimijan pitäisi tehdä sivut. Tuollainen tapa maksaa asiakkaalle helposti sen viisinkertaisen määrän siihen verrattuna, että koko työ tilattaisiin toimijalta, jolla on koko osaaminen.

Termit sekaisin

Yhdessä asiassa alamme on ampunut jalat altaan: Mikä toimisto on mikäkin ja mitä se tekee? Digitoimisto, mainostoimisto, mediatoimisto, viestintätoimisto, konsulttitoimisto, some-toimisto, vaikuttamistoimisto jne. Ei ihme, että asiakas menee sekaisin. Ei jaksa. Tilataan Repalta. Tiedän mitä hää tekee.

Mekin teemme noista toimista ja termeistä kaikkea.Käänteisesti se tarkoittaa, ettemme ole erikoistuneet niistä yhteenkään. Ja kuka ei ole digitoimisto vuonna 2017?

Jos tarvitsemme apua jollakin osa-alueella, meillä on siihen luotettavat kumppanit.

On nimittäin sellaisiakin, jotka erikoistuvat vain yhteen ja ottavat sen erikoishyvin haltuunsa.

Palkkaa meidät ostamaan?

Olen jo pitkään hautonut ajatusta, joten pistetään se toimeen.

Jos et tiedä keltä kannattaisi kysyä tai et tiedä miten pyytää, osta meidät ostamaan.

Paa viestiä niin katsotaan miten voimme auttaa? Kuten kuvasta näkyy, meitä on jo täällä Manillan Tehtaan ”hubissa” aika monta alan erikoisosaajaa. Jo tältä pihamaalta löytyy apua moneen vaivaan.