Arvoisa Juha Sipilä ja muu hallitus. Tässä tilannekatsaus pienen mikroyrittäjän tilanteesta verrattuna muutaman vuoden takaiseen.

Nyt kaikki on kolminkertaisen työn takana, jotta saa itselleen puolet siitä palkasta, mitä vielä muutama vuosi sitten.

Tämä on dominopeliä: Kun suurin vetää nyöriä tiukemmalle, pienimmät kaatuvat heti.

Pienyrittäjä kaatuu ennen kaikkea kassavaikeuksiin. Jos isommat eivät maksa laskujaan, pieni kaatuu muutamassa kuukaudessa. Toinen suuri kaatumatauti on henkinen: Miksi vitussa minä enää taistelisin, kun kukaan muu ei aja tehokkaasti asiaani? Kauhea työ, että saa saman, mitä työtä tekemätön tukineen???

Hämmentävintä on se, ettei mikroyrittäjätasolla ole mitään joustomahdollisuuksia pakollisissa maksuissa, vaan toimimme samoin säännöin mitä KONE tai muu jätti?

Toivoisimme, että joku, joka oikeasti lisäksesi tuntee ja tietää yrittäjyydestä jotakin, korjaisi nyt pikaisesti pakollisia järjestelmiä Suomessa niin, ettei kohta puolet lähes 200 000:sta pienyrittäjästä katoa?

Bukowski tiesi jo.

Bukowski tiesi jo.

Olemme toimineet kohta yhdeksän vuotta internetyrittäjinä menestyksekkäästi, vaan nyt alkaa järjellinen yrittäminen olemaan fifty-sixty. Ei vaan kohta enää jaksa. Tai jaksaa, Virossa?

On jo järkevämpää luopua virallisesta yrittäjätiestä ja siirtyä ns. kevytyrittäjäksi, esim. ukko.fi -tmv. palvelun kautta. Tai liittyä Osuuskunnan jäseneksi ja laskuttaa Ukon kaltaisten palveluiden kautta.

ukko

Emme ymmärrä, miten Suomen kaltainen hyvinvointivaltio kykenee kylmästi tappamaan perusinnokkaiden työtavan, yrittämisen?

Miksei moneen kertaan ehdotettuja, kokemusperäisiä asioita saada korjatuksi? Miksi se onnistuu esim. Virossa? Pitääkö siirtyä sinne?

KATSO!

Tässä on kahden yrittäjäomistajan yksinkertaistettu perusbudjetti yhdeltä kuukaudelta.

Siitä näkee, että vaikka kaikki mahdollinen on puristettu minimiinsä,  yrittäjän pitää myydä kiinteiden tulojensa lisäksi 7000€ + alv, jotta yritys voi maksaa omistajilleen 1500€:n bruttopalkan.

Ja kassaan ei jää mitään.

YEL-maksutkin on rutistettu 15 000€ vuosituloon, joka yrittäjän sairastuttua, saatika vammauduttua, ei anna kuin ”opiskelijan kuukausitulot”.

Kuukausia perässä laahaava ALV-kone on suuri kaataja, joka pitäisi heti saada reaaliaikaiseksi. Laskusta ALV heti valtiolle!

Pienyrittäjän vakuutusmaksut ovat aivan hirveät, sekä TyEL että YEL. Ja tämän sairauden suorittaa samalla, kun tietää, ettei itse koskaan saa kuin parhaassa tapauksessa ”nälkäeläkkeen”!

Ennakkoverot perustuvat mämmistä tehtyyn kristallipalloon: Jos yrittäjällä on ollut hyvä vuosi, lisätään siihen odotusarvoa ja raippastaan ennakkoon pala selkänahasta, vaikka kulumassa oleva vuosi voi olla vain 50% edellisestä????

+
1   250 Vuokra
2   2300 Nettopalkat kahdelle (1500€ brutto)
3   200 Puhelimet+netit
4   220 Kirjanpito
5   230 Muut (kilsat, päivärahat, jne)
6 0   tilillä
7   663 Työnantajamaksut
8   1680 ALV
9   450 Ennakkoverot
10 1950   Ylläpitotulot
11   600 YEL-vakuutukset
12   300 Satunnaiset ostot (työssä tarvittavat softat, lisäosat jne.)
13   1200 Ylläpitomenot
14      
15 7000   MYYNTI
16      
17      
18      
19      
20      
21      
22      
23      
24      
25      
26      
27      
28      
29      
30      
31      
  8950 8093  
       
    857  

 

Ei Suomikaan ole enää pelkästään teollinen yhteiskunta, teollisen yhteiskunnan sääntöineen. Suomi voi pian olla työpaikaton maa, kuten Demosin raportissa maalaillaan, mutta jossa sovelletaan edelleen 1950-luvun työelämän säädöksiä.

Tehkää siis kiireesti parannuksia. Nyt osa lopettaa, väsyy, siirtyy kortistoon tai yrittäjäystävällisempään maahan jne.

Antakaa yrittämiselle edes edellytykset, ellette mahdollisuuksia osaa rakentaa!

Jakakaa yrittäjät, jos olette samaa mieltä!

Lähetän tämän Sipilän avustajalle ja Ville Niinistölle, jolle olen entuudestaan artikkeleita lähetellyt.

Postia

Jari Liitola, kahden mikroyrityksen väsyttämä